En els darrers deu anys, els forns amb degustació han experimentat un creixement exponencial a Barcelona, passant de 83 establiments el 2014 a més de 300 el 2024. Cadenes com Vivari, 365 Obrador, Granier, Santagloria i El Fornet gestionen actualment un de cada sis punts de venda de “pa, pastisseria i làctics” a la ciutat. 365 Obrador ha liderat aquest creixement, passant d'17 a 115 locals, seguida de Vivari, que ha passat d’un únic local a 86. Aquest auge ha coincidit amb el tancament de molts forns tradicionals, tot i que el Gremi de Flequers atribueix aquest fenomen a la manca de relleu generacional i no a la competència de les grans cadenes. En canvi, el Gremi de Restauració ha denunciat repetidament aquests establiments per competència deslleial, argumentant que operen amb una llicència de forn de pa quan haurien de tenir-ne una de restauració. Segons el Gremi, aquests locals, que ofereixen servei de cafeteria, superen sovint l’aforament permès i no remuneren el personal segons el conveni d’hostaleria. Tant Santagloria com 365 Obrador defensen la seva activitat, assegurant que operen dins del marc legal.